Dryckesprovningar
Jag arrangerar provningar på olika teman, utifrån vad det är du vill lära och uppleva vid provningen. En möjlighet kan vara att man följer en druva som odlas på olika håll i världen och upplever de olika aromer och smaker som vinet får i olika klimat och jordmåner. Ett annat sätt är att koncentrera sig på ett speciellt distrikt och prova några olika viner som framställs där. Man kan också göra en vinpromenad för att lära sig vad dom olika druvorna doftar och smakar. Om man vill ha med bara vita eller bara röda viner, går det också bra. Givetvis är champagne en självklarhet att prova!

Man kan alltså knåpa ihop en provning precis på det sätt som man önskar.

Efter att vi enats om temat för provningen, väljer jag vilka viner som ska ingå beroende på deras karaktär såsom druvsort, grad av sötma, årgång, lagringstid och prestige.
Champagneprovning
Provningen inleds med att jag berättar om distriktet Champagne och dess historia. Sen kommer en beskrivning om vilka druvor som ingår, klimatet och jordmånen och om metoden som används vid framställning av champagne. Efter att vi provsmakat, pratar vi tillsammans om de olika vinerna och jämför stilar och smak.

En druva världen runt
En kul provning där man upptäcker smakskillnader och olika stilar hos de viner som framställs ur samma druva runt om i världen. Här kan vi jämföra hur en och samma druva artar sig på de olika kontinenterna. Vi pratar också om hur man odlar druvan och i vilket klimat den trivs bäst samt ger lite historik. Det är bara att välja sin favoritdruva och prova, eller så hittar man sin nya favorit vid den här provningen.

Rhônedalen
Rhônedalen är ett av de äldsta klassificerade vindistrikten i Frankrike. Här hittar man allt från viner som är fullpackade med härliga röda bär till eleganta mjuka viner med lång eftersmak. Dessutom finner du både fruktiga och smakrika vita viner i området. Distriktet sträcker sig längs floden Rhône från Côte-Rôtie i norr, där slutningarna är branta, ner till deltat i söder där man bland annat hittar det så kända Châteauneuf-du-Pape. En mycket spännande region som erbjuder allt man kan önska sig.

Vinpromenad
Under vinpromenaden är det tänkt att man ska lära sig och försöka minnas vad de olika vinerna doftar, vilken bouquet de har. Fyra bord med vinglas står uppdukade med en druva representerad på varje bord. Två röda och två vita viner provas. På borden finns olika tillbehör med typiska, namngivna dofter i stora vinglas. De ska hjälpa dig att identifiera druvan i vinet på ett konkret sätt genom att kunna sätta namn på doften.

Meningen är att man ska jämföra doften på vinet (t.ex hallon, svarta vinbär, plommon, honung, fläderblom, lakrits, peppar och läder) med de olika doftämnena i glasen. Ett synintryck och ett namn på doften gör det lättare att komma ihåg efteråt vad vinerna doftar.

På varje bord provas ett druvtypiskt vin, vars lukt och smak sedan jämförs med de olika tillbehören på bordet. Vinpromenaden avslutas med en blindprovning, där man får testa sina nyvunna kunskaper.